Foto: Lars Havn Eriksen - Audrius Merfeldas - collage: A Frejberg

Danske forskere skal forvandle sukker til plastik

tirsdag 02 feb 16
|

CITATER

Man kan forestille sig, at firmaer, der er vant til at producere sukker eller træ, vil have mulighed for at producere bioplast.

Esben Taarning, Haldor Topsøe A/S.

Vi har haft over 100 år til at udvikle det oliebaserede samfund. Og vi skal nu en tilsvarende proces igennem for at udvikle det biobaserede.

Robert Madsen, Professor ved DTU Kemi

HØR P1 MORGEN-INDSLAG

Programleder for Cat2BioChem Esben Taarning fra Haldor Topsøe var gæst i P1 Morgen tirsdag den 2. februar 2016.

Hør indslaget med ham her!

Forskere fra DTU Kemi og det private firma Haldor Topsøe A/S går nu sammen med det svenske firma Perstorp om at udvikle miljøvenligt plast fra sukker (kulhydrat) – og til en pris, der kan konkurrere med oliebaseret plastik.

Af Hanne Kokkegård - Artikel fra DR

Når du kigger dig omkring, ser du plastik overalt: computeren, smartphonen, kuglepennen, røreskålen, plastikposen, løbeskoene osv.

Plastik er lavet af olie, som er et fossilt brændsel, der forurener og er svært at nedbryde. Vi skal derfor have fundet frem til et alternativ, fordi Danmark har et mål om at være et fossilfrit samfund i 2050.

Give overblik over mulighederne for bioplast

Projektet - Cat2BioChem - er blandt 63 forskningsprojekter, der netop har fået at vide, at de får støtte af Innovationsfonden.

- Vi vil forhåbentligt nå så langt, at vi kan vise, at man kan tage kulhydrater fra biomassen og lave dem om til kemiske byggesten, som vi kan bruge til at lave bioplastik af, siger professor på DTU Kemi Robert Madsen til DR Viden.

- Vi kommer ikke til at lave kommerciel produktion af plastik. Men vi kan få et overblik over processen, om det kan lade sig gøre og til en konkurrencedygtig pris, siger han.

Der er masser af olie til plast
Forbrugerne er nemlig som sådan ikke interesseret i at betale en ekstra pris for et produkt, bare fordi det er biobaseret og mere klimamæssigt ansvarligt at producere.

- Olie bliver i dag hovedsageligt brugt til brændstof, men det er ikke sikkert, at det bliver det fremover. Og det er vigtigt at huske, at vi har olie mange år frem i tiden, også til plastik, siger Robert Madsen.

- Så man er op imod at konkurrence med olieprodukterne prismæssigt og i øvrigt også kvalitetsmæssigt, siger han ...

Læs resten af artiklen fra DR 


Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.