Forskere fra DTU Kemi, Coloplast og Riemann er gået sammen for at udvikle nye materialer, der skal få produkter som solcreme og stomiposer til at hæfte bedre på huden. Innovationsfonden investerer 12 millioner kr. i projektet.
Mens frosten er begyndt at knage udenfor, husker du nok stadig sommerens ture til stranden. Du husker måske også, hvor irriterende det var at huske at smøre sig ind i solcreme med jævne mellemrum. For eksempel efter en tur i bølgen blå.
Solcreme beskytter mod solens skadelige ultraviolette stråler, men cremens effekt kan blive forringet af forskellige påvirkninger. For eksempel taber solcremen hurtigt sin solfaktor, hvis du sveder.
Et nyt projekt vil nu forsøge at forbedre solcremens evne til at forblive på huden.
- Derfor er det vores mål, at vi skal udvikle en solcreme, så man ikke skal smøre sig ind så ofte. Samtidig vil solcremen forblive mere intakt, når du sveder eller bliver våd, end det er tilfældet i dag, siger lektor Esben Thormann, som leder forskningsgruppen ”Polymerer og Funktionelle Overflader” på DTU Kemi.
I dag udgør hudkræft omkring 40 pct. af alle kræfttilfælde i Danmark, og hvis solcreme kunne give en mere langtidsholdbar beskyttelse, kunne det potentielt bidrage til at reducere antallet af hudkræfttilfælde.
Midlet til at forbedre solcremens brugervenlighed er vandtransporterende materialer. For at løfte udfordringen har DTU samlet en utraditionel kombination af projektparter bestående af forskere fra DTU Kemi, medikoselskabet Coloplast og Riemann, som producerer specialiserede hudplejeprodukter.
Materialerne skal nemlig foruden at forbedre fremtidens solcreme også gøre stomiposers vedhæftning på hud væsentlig bedre. For de mennesker, der anvender stomiposer, er det meget vigtigt, at posen slutter ordentligt til og hæfter korrekt på huden.
Projektets mål er at skabe en ny materialesammensætning, som vil kunne transportere fugten væk fra huden og dermed sikre, at stomiposer kan hæfte endnu bedre på huden.
'Med dette projekt vil vi kombinere den nyeste fundamentale forståelse for funktionelle polymermaterialer med den solide, men til tider også lidt konservative forståelse, som findes i industrien, af, hvad materialer er,' siger lektor Esben Thorman.
Med denne nye, forbedrede teknologi kan trygheden for både Coloplasts og Riemanns kunder øges, og samfundet kan drage fordel af den i form af reducerede sundhedsudgifter.
Med investeringen fra Innovationsfonden er det nu muligt at udvikle en teknologi, der i første omgang vil skabe to nye produkter, som er særligt efterspurgte af brugerne. Den tværfaglige konstellation af de tre partnere vil gøre det muligt netop af løse problemet med at få materialer til at hæfte endnu bedre på huden samt opnå betydelige både videnskabelige og teknologiske resultater. Disse resultater har meget høj kommerciel værdi for de involverede danske virksomheder og vil kunne skabe vækst og beskæftigelse for samfundet.
Kontakt
DTU Kemi: Esben Thormann, projektleder, tlf. 45 25 24 39
Coloplast: Maria Lindeberg, pressechef, tlf. 49 11 30 95
Riemann: Malene Barré Pedersen, forskningsleder, tlf. 47 18 20 00
DTU Kemis forskningsgruppe ”Polymerer og Funktionelle Overflader”, forsker i studier af intermolekylære overfladekræfter, polymerer, overfladefunktionalisering og karakterisering af overfladestrukturer og egenskaber på nanometer- til mikrometerskala. Et spændende element i gruppens forskning er den direkte forbindelse mellem grundforskning og anvendt overfladevidenskab, som gør, at forskningen kan føre til udvikling af nye funktionelle overflademateriale af kommerciel interesse.
Coloplast udvikler produkter og serviceydelser, der gør livet lettere for mennesker med intime sundhedsbehov. Coloplast beskæftiger globalt flere end 10.000 mennesker, og forretningen omfatter stomi, urologi og kontinens samt hud- og sårpleje.
Riemann er en virksomhed, som er dedikeret til at udvikle og producere bl.a. solcremer med en pålidelig beskyttelse. Riemanns virksomhedskultur sætter produkterne i centrum med et mål om til stadighed at forbedre værdien af Riemann-produkter til glæde for alle brugere.