Mads H. Clausen har fået en NERD bevilling fra Novo Nordisk Fonden på næsten 14 mio. kr. til projektet SHARPSYN.

torsdag 22 aug 24
|

Kontakt

Mads Hartvig Clausen
Professor
DTU Kemi
45 25 21 31

SHARPSYN-projektet ved DTU Kemi har til formål at forbedre de kemiske synteseværktøjer gennem forskning i en af naturens mest komplekse sukkerstrukturer, Rhamnogalacturonan-II (RG-II).

SHARPSYN-projektet, ledet af Mads H. Clausen ved DTU Kemi, har til formål at forbedre kemiske værktøjer ved at fokusere på naturens mest komplekse sukkerstof, Rhamnogalacturonan-II (RG-II).

RG-II findes i plantecellernes vægge og er det mest komplicerede glykan i naturen. SHARPSYN -projektet går ud på at bygge alle sidekæder af RG-II ved hjælp af avancerede kemiske syntesemetoder.

De kunstigt fremstillede glykan molekyler vil blive brugt i biokemiske og biologiske eksperimenter for at for at forstå, hvordan molekylerne fungerer og interagerer med proteiner, som glycosylhydrolaser, der er involveret i nedbrydningen af plantemateriale/biomasse. RG-II består af 33 monosaccharider, der er forbundet på 21 forskellige bindinger og har 10 forgreninger.

Projektet forventes at have stor betydning inden for samfundets fokusområder sundhed og bæredygtighed takket være glykanernes centrale rolle i de biologiske processer.

Se offentliggørelsen på Novo Nordisk Fondens hjemmeside her.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.