Lektor Martin Nielsen har netop modtaget 5 millioner kroner til et forskningsprojekt, der skal omdanne CO2 i fx afbrændingsrøg til kemikalier, industrien kan få glæde af.
Udledningen af CO2 er den primære motor i de klimaforandringer, som kan observeres og forventes at ske i fremtiden.
Foruden at minimere udledningen af drivhusgassen er det vigtigt for den grønne omstilling at kunne indfange og omdanne CO2 til andre kemiske produkter, så gassen bliver en ressource.
”Der findes allerede mange metoder til at genanvende CO2, men udfordringen ligger i at minimere de økonomiske og miljømæssige udfordringer, så det bliver en bæredygtig proces. Vi er i gang med at udvikle en katalytisk proces, som kan få omdannelsen til at forløbe under lave temperaturer”, siger Martin Nielsen, lektor på DTU Kemi.
Ifølge Martin Nielsen har forskergruppen allerede ”overbevisende resultater”.
Bevilling sætter fart i udvikling af metode
Nogle af de oplagte kemikalier, som Martin Nielsen peger på, at CO2 kan indfanges og omdannes til, er fx methanol og myresyre. De anvendes som hhv. brændstof i motorer og konserveringsmiddel i frugtjuice og andre fødevarer.
”Begge produkter bliver brugt mange steder i industrien og af den almindelige forbruger. Der er derfor et stort potentiale i at udvikle bæredygtige produktionsprocesser for disse kemikalier”, siger lektor Martin Nielsen.
Han og forskergruppen er blevet bevilget 5 millioner kroner til projektet ”Low-Temperature CO2 Valorization” af Carlsbergfondet under bevillingstypen ’Young Researcher Fellowships’.
”Udover at være et kæmpe skulderklap til min gruppes forskning betyder bevillingen, at vi kan realisere udviklingen af vores nye metode til CO2-omdannelse. ”, siger han og fortsætter:
”Min gruppe har en unik og dybdegående viden om både katalytiske processer og små molekylers opførsel, såsom CO2. Denne interdisciplinære forståelse gør os i stand til at designe og udvikle banebrydende nye kemiske metoder på højeste plan internationalt”.
Læs mere om projektet på Carlsbergfondets hjemmeside her
Forskere får bevillinger til infrastruktur
Carlsbergfondet har i denne bevillingsrunde også tildelt infrastrukturbevillinger til forskere på DTU Kemi. Blandt modtagerne er lektor René Wugt Larsen med projektet 'BROADBAND THZ LASER SPECTROSCOPY OF WEAKLY BOUND CLUSTER MOLECULES' og professor Jens Øllgaard Duus med projektet 'AN 80 MHZ BENCHTOP NMR SPECTROMETER FOR FLOW CHEMISTRY APPLICATIONS'.